a Girl in Her Thirties

Az amerikai törvényhozás legfiatalabb tagja nem kér több ingyen munkát

2018. december 07. - MariannaK
A 29 éves Alexandria Ocasio-Cortez az elmúlt hónapok során már több alkalommal felhívta magára a figyelmet. Először azzal, hogy mindennki nagy meglepetésére megnyerte a június 26-án tartott New York-i demokrata előválasztást a párt egyik legjelentősebb emberével szemben, majd a Képviselőházba is simán bekerült, ezzel ő lett a legfiatalabb női politikus a Házban.

 

Most az ún. I generáció (internship) próblémájával foglalkozik. Ez az I generáció nem egy önálló generáció, ez a pályakezdőket, gyakornokokat jelöli. Mindenki jól ismeri a fizetés nélküli szakmai gyakorlat fogalmát, dolgozz ingyen, de legalább lesz tapasztalatod - jobb esetben ez ugye szakmai. Viszont az is biztos, hogy mikor a lakbért és a rezsit kell befizetned, akkor kevés esetben fogadják el fizetség gyanánt azt, hogy Te épp tapasztalatot szerzel és ingyen dolgozol.

 

És igen, az amerikai kongresszus is ilyen nem fizetett szakmai gyakorlatokat kínál. Ezzel pedig nagyban támogatja a Kormányt egy olyan tisztességtelen rendszer fenntartásában, ami nem méltányolható.
Az újonc képviselő pedig mindenzt nem tudja szó nélkül hagyni. Megfogadta, hogy gyakornokainak fizetést ad és továbbá azt is megjegyezte, hogy a kongresszusi munkatársak többnyire mind alúlfizettek, melyen szükséges változtatni.

A Twitteren többen megjegyezték válaszul, hogy a gyakornokok fizetésére rendelkezésre áll egy bizonyos költségvetési keret, Ocasio-Cortez ezt úgy kommentálta, hogy valóban van egy ilyen keret, de az nem elegendő arra a számtalan gyakornokra amelyet a kongresszus foglalkoztat.

Igazságtalan dolognak tartom a Kongresszus működését, hogy gyakornokaink fizetés nélkül dolgoznak, és munkatársaink alúlfinanszírozottak és túlhajszoltak. Csökkentsék az alkalmazottak számát, vagy emeljék meg a rájuk szánt költségvetési keretet.

Ocasio-Cortez a következő évtizedek meghatározó NŐI baloldali amerikai politikusa lehet. A mostani kiállása a gyakornokok és munkatársai mellet is ezt bizonyítja, kíváncsian várom, hogy mit hoz számára az elkövetkezendő két év (és persze az azt követőek).

Kampányvideója itt látható:

A bejegyzés trackback címe:

https://agirlinherthirties.blog.hu/api/trackback/id/tr2914454332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zed is not dead yet 2018.12.09. 02:08:30

Mindig muszáj a világot kettéosztani? Jobb/bal, férfi/nő és a többi?! Ez a fiatal képviselőnő végre embernek is jó lehet, nem csak politikusnak, ez nagyon jó dolog, bravó. De tényleg az az egyetlen fontos és lényeges dolog ebben a hírben, jól kivastagítva, hogy ő nő? Nézz rá, látszik rajta, fiatal, csinos, remélem örömét is leli ebben, de mégis mi köze ennek a politikussághoz, vagy ehhez a dologhoz, ami mellett szót emelt? Hogy ha nem nő lenne nem tette volna? Vagy ... vagy mi? Ha ezt csináljátok és így tálaljátok és így kezelitek az ilyen dolgokat, feministák, akkor ezzel csak bezsákoljátok az ilyeneket magatoknak és elszeparáljátok mindentől (persze a csúnya gonosz férfiaktól is), de szerintem ez hibás megközelítés. Ez a képviselő példát mutat és jó elvek mentén politizál, legyen ő példa és kész. Mellesleg megannyi női politikus sem akadt még fenn ezek a beteg gyakorlaton, amin ő igen, ahogyan a férfiak sem. Dettó, szóval nesze neked izmusok.
süti beállítások módosítása